Hoe kan de psychologie ons helpen milieu- en energiegerelateerde problemen te begrijpen en op te lossen?
Video afspelen
Nieuwsfeed
Podcastaflevering: energie-acceptatie (met Robert Goersch)
Hoe enthousiast zijn mensen over de energietransitie in het algemeen? Voor welke energiebronnen en technologie zijn mensen meer (of minder) gewonnen? Waarom zijn mensen meer of minder voorstander van bepaalde energiebronnen?
Ziekenhuizen bereiken met het openbaar vervoer is een uitdaging. Kan autodelen een verschil maken?
Twee recente rapporten van Nederlandse nationale groepen hebben aan het licht gebracht dat het openbaar vervoer mensen niet snel genoeg naar Nederlandse ziekenhuizen brengt. Zou autodelen dit probleem kunnen verhelpen?
Wat zit er in een naam? Motief is belangrijker bij bezorgdheid over extreem weer
Heeft het benoemen van extreem weer daadwerkelijk invloed op de voorzorgsmaatregelen die mensen nemen? Uit onderzoek van de Universiteit van Leeds blijkt dat het benoemen van hittegolven slechts een klein verschil uitmaakt in hoe bezorgd mensen zijn.
Een sociale netwerkbenadering van de deelname aan gemeenschapsinitiatieven op het gebied van energie
In deze paper wordt beargumenteerd hoe een sociale netwerkbenadering kan bijdragen aan het creëren van een uitgebreider beeld van hoe individuele en gemeenschapskenmerken de deelname aan gemeenschappelijke energie-initiatieven beïnvloeden.
Op weg naar Netto Nul door een Circulaire Economie: perspectieven van consumenten en bedrijven' Workshop voor belanghebbenden
De CircEUlar en CIRCOMOD teams zijn verheugd een gelegenheid aan te kondigen om te horen over hun laatste onderzoek en bij te dragen aan het vormgeven van de volgende fasen van het werk. Op dinsdag 17 september vindt in Groningen een workshop voor belanghebbenden plaats.
Lisa Novoradovskaya: Kan het betalen van mensen om hun zonnepanelen uit te zetten gedragsverandering beïnvloeden?
We gaan er vaak van uit dat geld mensen motiveert, maar psychologisch onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat het geven van financiële prikkels alleen op de korte termijn werkt.
Redactioneel in ROmagazine, september editie: Hoe de betrokkenheid van burgers bij klimaatbeleid te vergroten
Veel mensen voelen zich niet voldoende betrokken en gehoord bij de ontwikkeling van het klimaatbeleid. Daarom is het van cruciaal belang om de perspectieven van alle groepen bij de beleidsontwikkeling te betrekken. Hoe kunnen we de betrokkenheid van burgers vergroten en alle perspectieven meenemen?
Zitten we op dezelfde golflengte? Inzicht in waardeovereenkomsten en de invloed ervan op het vertrouwen van het publiek in instellingen van de energiesector
Waargenomen waardeovereenkomst en vertrouwen in instellingen zijn hoger wanneer mensen waarnemen dat instellingen sterkere biosferische waarden hebben dan zijzelf en wanneer ze verwachten dat instellingen minder egoïstisch zijn dan zijzelf.
NWO Goda Perlaviciute gekozen als Embassy Science Fellow
Felicitaties aan onze collega universitair hoofddocent Goda Perlaviciute voor zijn verkiezing tot Embassy Science Fellow voor publieke ondersteuning van toekomstbestendige energiesystemen bij de Franse ambassade in Nederland!
De volgende stap: de aftermovie
De aftermovie van de Next Step zomerschool is er! Dank aan al onze deelnemers, sponsors, sprekers, begeleiders en organisatoren, en een enorme dank aan onze communicatiestagiaire Li voor deze prachtige video die echt de "work hard, play hard" balans van deze speciale week weergeeft.
Burgervergaderingen moeten burgers betrekken als experts op het gebied van hun eigen waarden
Associate professor Goda Perlaviciute stelt een paradigmaverschuiving voor die expliciete ruimte creëert voor burgerwaarden in burgervergaderingen (CA's). Aan de hand van concrete voorbeelden illustreert ze hoe elke stap van burgervergaderingen zou kunnen worden omgevormd om de waarden van burgers in te brengen: van de selectie van burgers tot het bepalen van de opdracht, het faciliteren van de discussie en het vormgeven en institutionaliseren van beleidsaanbevelingen.
Consortium voor groene waterstof met sleutelrol voor onderzoekers Universiteit Groningen ontvangt 13 miljoen euro
Een consortium dat de sociaaleconomische impact van groene waterstof bestudeert, waaronder onze collega's Linda Steg en Goda Perlaviciute, heeft in totaal 13 miljoen euro subsidie gekregen.
"Het is niet aan mij als wetenschapper om ook de rol van politicus te spelen"
Professor Linda Steg heeft talloze alarmerende rapporten over klimaatverandering geschreven, maar in een recent interview met de Onderzoeksraad legt ze uit waarom ze er niet voor kiest om zelf activist te worden.
Wie zijn wij en wat doen we
De expertisegroep Milieupsychologie Groningen onderzoekt hoe bereid mensen zijn om een persoonlijke bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en welk beleid duurzaam gedrag effectief kan stimuleren.