Hoe kan de psychologie ons helpen milieu- en energiegerelateerde problemen te begrijpen en op te lossen?
Nieuwsfeed
Onze belangrijkste inzichten in omgevingspsychologisch onderzoek vanaf 2024
We vroegen alle senior onderzoekers in onze groep wat volgens hen de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van de afgelopen 12 maanden was binnen onze afdeling en onder onze voormalige collega's. Dit is wat ze te zeggen hadden.
Goede bedoelingen, beperkte actie: wanneer worden de bedoelingen van boeren om duurzame landbouwpraktijken toe te passen omgezet in daadwerkelijk gedrag?
Gebruik en kennis van covergewassen in het verleden, de waargenomen noodzaak tot aanpassing, risicobereidheid in de landbouw en het gebruik van adviesdiensten voorspelden intenties, terwijl alleen het gebruik van covergewassen in het verleden zowel de intentie als de daadwerkelijke toepassing voorspelde. Bovendien had alleen het sterkste niveau van gerapporteerde intenties enige waarde in het voorspellen van feitelijk gedrag.
2024 in overzicht: bekijk onze wetenschappelijke publicaties
De onderzoekers hebben bijgedragen aan 17 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften in de loop van 2024, met inzichten in vele facetten van milieugedrag, variërend van acceptatie van technologie, klimaatangst, klimaatverandering als een stemkwestie, sociale kanteling, burgervergaderingen, gemeenschappelijke energie-initiatieven en publiek vertrouwen.
Goda Perlaviciute onder nieuwe hoogleraren Aletta Jacobs aan Rijksuniversiteit Groningen
Onze collega Goda Perlaviciute is een van de vier nieuwe hoogleraren die zijn aangesteld in de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen via het Aletta Jacobs hoogleraarsinitiatief van de Rijksuniversiteit Groningen.
Ja, het kan ons wat schelen': een pro-milieu sociale identiteit om de acceptatie van gedecentraliseerde afvalwaterzuiveringssystemen te bevorderen.
Gedecentraliseerde afvalwaterzuiveringssystemen kunnen de watercrisis helpen verzachten. Hun succesvolle implementatie hangt niet alleen af van hun technologisch ontwerp, maar ook van de mate van publieke steun.
Het klimaatangstkompas: Een raamwerk om de oplossingsruimte voor het omgaan met klimaatangst in kaart te brengen
We introduceren het Klimaatangstkompas: een raamwerk dat strategieën classificeert die individuen kunnen gebruiken om om te gaan met klimaatangst langs drie dimensies: (a) probleemgericht of emotiegericht, (b) mitigatie of aanpassing, en (c) individueel georiënteerd of collectief georiënteerd.
Podcastaflevering: sociale normen (met Fernanda Reintgen Kamphuisen)
Wat moet er gebeuren voordat bepaalde acties (zoals het kopen van een elektrisch voertuig) door de meerderheid in de samenleving worden overgenomen? Wat maakt nieuw (groen) gedrag breder geaccepteerd? Wat zijn de verschillende soorten normen en omslagpunten?
Later is te laat: hoe kunnen regeringen nu handelen om klimaatactie mogelijk te maken?
We hebben steun nodig van het overheidsbeleid om milieuvriendelijk te kunnen handelen. Mensen zijn gemotiveerd om het milieu te beschermen, maar iedereen kan alleen zo duurzaam handelen als de systemen waarin ze leven.
Sociale kantelspelen: Experimentele paradigma's voor het bestuderen van consumentenbewegingen
We introduceren een verzameling experimentele paradigma's waarmee onderzoekers kunnen onderzoeken wanneer en hoe consumentenbewegingen in de loop van de tijd een verandering in een sociaal netwerk teweeg kunnen brengen: sociale kantelparadigma's die gebaseerd zijn op speltheorie.
Onthulling van het perspectief van burgers op burgervergaderingen onder deelnemers en niet-deelnemers aan een burgervergadering over energie
In tegenstelling tot de conventionele wijsheid was beslissingsbevoegdheid niet de belangrijkste factor voor de acceptatie door het publiek van de Nederlandse Burgervergadering over Energie - het voeren van een dialoog en beraadslaging is misschien wel belangrijker voor burgers dan het hebben van meer macht op zich.
Professor Linda Steg co-leidt onderzoeksproject ChangeAble ter waarde van 2,9 miljoen euro
Onze collega professor Linda Steg is een van de co-leiders van het ChangeAble onderzoeksproject, dat de relatie identificeert tussen klimaatbeleid, gedrag en andere kritieke factoren die nodig zijn voor succesvolle overheidsacties op het gebied van systeemtransities.
Podcastaflevering: verantwoordelijkheid voor klimaatverandering (met Xinran Wang)
Waarom zijn groepsnormen belangrijk als het gaat om milieuvriendelijk gedrag? Waarom onderschatten bepaalde maatschappelijke actoren (zoals de overheid of het bedrijfsleven) hun eigen vermogen om zinvolle veranderingen teweeg te brengen? Hoe kunnen we het verschil verklaren tussen hoe mensen hun eigen rol als individu zien versus hoe we denken over de rol van groepen en collectieve actie?
Wie zijn wij en wat doen we
De expertisegroep Milieupsychologie Groningen onderzoekt hoe bereid mensen zijn om een persoonlijke bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en welk beleid duurzaam gedrag effectief kan stimuleren.