De onderzoekers hebben bijgedragen aan 17 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften in de loop van 2024, met inzichten in vele facetten van milieugedrag, variërend van acceptatie van technologie, klimaatangst, klimaatverandering als een stemkwestie, sociale kanteling, burgervergaderingen, gemeenschappelijke energie-initiatieven en publiek vertrouwen.
Hier is een overzicht en korte samenvatting van elk van de papers (mede)geschreven door leden van de onderzoeksgroep omgevingspsychologie Groningen:
We introduceren het Klimaatangstkompas: een raamwerk dat strategieën classificeert die individuen kunnen gebruiken om om te gaan met klimaatangst langs drie dimensies: (a) probleem- of emotiegericht, (b) mitigatie of aanpassing, en (c) individueel of collectief.
Het publiek eist meer klimaatactie, niet minder
In dit essay leggen we uit waarom stemmen voor nieuw-rechtse politieke partijen niet moet worden geïnterpreteerd als stemmen tegen klimaatmaatregelen van de overheid.
Sociale kantelspelen: Experimentele paradigma's voor het bestuderen van consumentenbewegingen
We introduceren een verzameling experimentele paradigma's waarmee onderzoekers kunnen onderzoeken wanneer en hoe consumentenbewegingen in de loop van de tijd een verandering in een sociaal netwerk teweeg kunnen brengen: sociale kantelparadigma's die gebaseerd zijn op speltheorie.
We onderzochten de percepties en acceptatie van burgerassemblees, zowel onder de deelnemers van de Dutch Citizen Assembly on Energy (DCAE) als onder de algemene Nederlandse bevolking.
Betrokkenheid van de leden van de gemeenschap, maar niet van externe partijen, bij het bestuur van het community energy initiative (CEI) bevordert de gepercipieerde doeltreffendheid en het identiteitsleiderschap van het CEI, en daarmee de aanvaardbaarheid ervan en de bereidheid van mensen om zich aan te sluiten.
Een sociale netwerkbenadering van de deelname aan gemeenschapsinitiatieven op het gebied van energie
We laten zien hoe de sociale netwerktheorie kan helpen bij de implementatie van interventies die erop gericht zijn om meer deelnemers met een meer diverse socio-demografische achtergrond aan te trekken voor gemeenschappelijke energie-initiatieven.
De waargenomen gelijkenis in waarden en het vertrouwen in instellingen zijn hoger wanneer mensen zien dat instellingen sterkere biosferische waarden hebben dan zijzelf en wanneer ze verwachten dat instellingen minder egoïstisch zijn dan zijzelf.
Burgervergaderingen moeten burgers betrekken als experts op het gebied van hun eigen waarden
Elke stap van burgervergaderingen zou kunnen worden omgevormd om de waarden van burgers naar boven te halen: van het selecteren van burgers tot het bepalen van de opdracht, het faciliteren van de discussie en het vormgeven en institutionaliseren van beleidsaanbevelingen.
Het doel van dit artikel is het ontwikkelen en valideren van een schaal om het niveau van energieburgerschap van mensen betrouwbaar te meten.
Heb ik het idee dat wij als gemeenschap kunnen volhouden, ons flexibel kunnen aanpassen en positief kunnen transformeren? De relatie tussen collectieve veerkracht en aanpassing door de gemeenschap
Een hogere collectieve veerkracht hangt samen met een grotere betrokkenheid bij verschillende voorbeelden van aanpassing in de gemeenschap, zelfs als er wordt gecontroleerd voor individuele veerkracht.
Het versnellen van sociale omslagpunten in duurzaam gedrag: Inzichten uit een dynamisch model van gemoraliseerde sociale verandering
We stellen een dynamisch model voor van gemoraliseerde sociale verandering dat inzicht geeft in hoe nieuw duurzaam gedrag zich verspreidt over de samenleving en hoe dit proces kan worden versneld.
Op integriteit gebaseerd vertrouwen in zowel lokale als nationale instellingen verklaarde de publieke steun voor het uitfaseren van aardgas beter dan op competentie gebaseerd vertrouwen.
We vinden bewijs dat vegetarische etikettering indirect de intentie om meer vleesvervangers te consumeren beïnvloedt door klimaat- en gezondheidsgerelateerde productevaluaties te verbeteren.
We doen verslag van de bevindingen van het eerste grootschalige, interculturele onderzoek naar de publieke opinie over het beheer van oslarstraling onder het grote publiek en studenten op alle bewoonde continenten.
We identificeerden zeven sleutelattributen die belangrijk zouden kunnen zijn voor de aanvaardbaarheid van connected geautomatiseerde voertuigen, namelijk: veiligheidsattributen, instrumentele attributen, hedonische attributen, controleattributen, symbolische attributen, omgevingsattributen en betrouwbaarheidsattributen.
Onderzoek naar energiegeografie: Inzichten in gegevens over huishoudelijk verbruik
Het energieverbruik van huishoudens (HEC) verschilt per buurt en geslacht. Deze database bevat gegevens over HEC-determinanten en hun geschatte invloed op HEC in Nederland.