Universitair hoofddocent Goda Perlaviciute verblijft de komende drie maanden in Parijs als Embassy Science Fellow, waar ze samenwerkt met de Nederlandse ambassade om het Franse beleid voor publieke waarden op het gebied van klimaat en energie beter te begrijpen. "Fellowships zijn een bijzondere manier om kennis uit te wisselen, omdat fellows echt in de nationale context worden geplaatst en direct kunnen communiceren met lokale partners."

1. Wat doet een Ambassade Wetenschap doen?

Embassy science fellows dragen bij aan wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken die worden geïdentificeerd door Nederlandse ambassades en consulaten over de hele wereld. Ik vertegenwoordig de Omgevingspsychologie onderzoeksgroep en de Centrum voor publieke participatieDaarom zal deze beurs helpen om bruggen te slaan naar de relevante instellingen in Frankrijk.

2. Wat ga je doen met de Nederlandse ambassade in Frankrijk?

Ik zal de institutionele facilitatoren en knelpunten onderzoeken om de waarden van mensen beter te integreren in het klimaat- en energiebeleid. Ik zal interviews houden met de belangrijkste belanghebbenden in het Franse energielandschap, namelijk overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de industrie, energiebedrijven, NGO's en wetenschappers. Ik zal ook een workshop organiseren samen met ambtenaren, zodat we kunnen zien hoe we de waarden van mensen beter kunnen integreren in de beleidsvorming.

3. Heb je specifiek voor Frankrijk gekozen of hebben zij jou gekozen?

Het ging twee kanten op. Frankrijk en Nederland hebben afspraken over samenwerken aan toekomstbestendige energiesystemen, vandaar de oproep van de ambassade om meer onderzoek te doen naar de sociale aspecten van toekomstbestendige energiesystemen in Frankrijk. Dit is mijn kernonderzoeksgebied, dus het sloot goed aan.

Frankrijk is een interessant land om naar te kijken vanuit mijn onderzoeksperspectief vanwege hun lange geschiedenis van kernenergie, in vergelijking met de afhankelijkheid van Nederland van gas. Frankrijk heeft ook een beroemde klimaatvergadering georganiseerd om burgers direct te betrekken bij het maken van klimaat- en energiebeleid. Nederland werkt momenteel aan de oprichting van een soortgelijke nationale klimaatvergadering, dus ervaring opdoen in Frankrijk is een zeer nuttige en tijdige kans voor mij.

4. Hoe belangrijk is het voor ambassades om op de hoogte te zijn van burgervergaderingen en de rol van inspraak?

Er is geen toekomstbestendig energiesysteem zonder voldoende maatschappelijk draagvlak. De vraag is hoe we klimaat- en energiebeleid beter kunnen afstemmen op de waarden die de mensen het meest dierbaar zijn en hoe we zo draagvlak kunnen creëren. Publieksparticipatie, waarvan burgerassemblees een voorbeeld zijn, is een veelbelovende aanpak, maar we hebben meer inzichten nodig in hoe we deze het beste kunnen inzetten om maatschappelijk aanvaardbaar beleid te ontwikkelen.

5. Wat is het beleid van Frankrijk met betrekking tot publieke waarden op het gebied van klimaat en energie? 

Dat is wat ik ga uitzoeken. Frankrijk staat voor veranderingen: lange tijd was het energiebeleid erg top-down en gecentraliseerd in de vorm van kernenergie, die grotendeels in handen is van de overheid.

Een verschuiving naar hernieuwbare energie betekent decentralisatie en er is onrust onder de bevolking, zoals de protesten van de gele hesjes. Frankrijk moet leren omgaan met de acceptatie door het publiek, of en hoe het publiek meer te betrekken bij de besluitvorming en hoe het energiebeleid af te stemmen op de waarden van het publiek.

6. Waarom denk je dat dit soort beurzen belangrijk zijn?

Ze zijn belangrijk voor kennisoverdracht en om ervoor te zorgen dat kennis wordt gedeeld en verrijkt. Het delen van ervaringen tussen landen is waardevol. Fellowships zijn een speciale manier om dit te doen, omdat fellows echt in de nationale context geplaatst worden en rechtstreeks met lokale partners kunnen communiceren.

Dit zijn ervaringen en inzichten die je niet alleen uit wetenschappelijke publicaties kunt halen. Direct contact is ook belangrijk voor het opbouwen van een netwerk en het starten van nieuwe samenwerkingen.

7. Hoe groot is de rol van publieke waarden en publieke participatie in de energietransitie in Europa?

Ze kunnen een enorme rol spelen. Ze kunnen een spelbreker zijn voor het mobiliseren van publieke steun. Beleid wordt niet langer alleen door mensen gemaakt, maar samen met mensen door hun kernwaarden centraal te stellen in de besluitvorming. Publieke participatie kan de sleutel zijn tot een beter, duurzamer en sociaal aanvaardbaarder klimaat- en energiebeleid.

Universitair hoofddocent Goda Perlaviciute is lid van de Omgevingspsychologie onderzoeksgroep in de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is medeoprichter van de Centrum voor publieke participatieen was een Ben Feringa Impact Prijs genomineerd in 2024.

Foto door Chris Molloy