Klimaatactie op Twitter: waargenomen belemmeringen voor acties en actoren, en sentimenten tijdens COP26

Abstract

We bestudeerden de publieke perceptie van welke klimaatacties nodig zijn, welke actoren moeten en kunnen handelen, en welke factoren deze acties belemmeren of mogelijk maken door gebruik te maken van het natuurlijk voorkomende discours over klimaatacties op Twitter tijdens COP26. Door big data computationele methoden te combineren met een op theorie gebaseerde kwalitatieve analyse, wilden we klimaatacties en actoren op internationaal, nationaal, lokaal en individueel niveau identificeren, en systematisch de gepercipieerde barrières en factoren die actie mogelijk maken evalueren, evenals gerelateerde publieke sentimenten. We stellen vast dat politieke en industriële leiders algemeen worden beschouwd als de meest verantwoordelijke en bekwame actoren. Toch wordt hun huidige passiviteit gezien als een belemmering voor de overgang naar net-nul en leidt dit tot woede, angst en verwijten. Daarentegen toont het discours over burgers en lokale gemeenschappen hoop en solidariteit bij het van onderop tot stand brengen van milieuvriendelijke veranderingen, wat duidt op een sterke publieke vraag naar ambitieus klimaatbeleid en -maatregelen. Deze bevindingen benadrukken het belang van het wegnemen van institutionele belemmeringen en het katalyseren van sociaal-culturele steun om collectieve vooruitgang op klimaatgebied te versnellen. Over het geheel genomen biedt onze gemengde methode een beter inzicht in de manier waarop klimaatacties in de hele samenleving kunnen worden geïntensiveerd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de broodnodige communicatie en samenwerking in de hele samenleving om een duurzame toekomst te realiseren.

Klimaatactie op Twitter: waargenomen belemmeringen voor acties en actoren, en sentimenten tijdens COP26

Xinran Wang, Madeline Judge en Linda Steg
Mededelingen over milieuonderzoek
17 februari 2025
DOI 10.1088/2515-7620/ad7fbc

Xinran Wang, Madeline Judge en Linda Steg

Gerelateerde publicaties

Hardop goed doen

De woorden die we gebruiken, tegen wie we ze zeggen en hoe vaak we ze zeggen, kunnen een vorm van klimaatactie op zich zijn. Zelfs als we alleen maar onze bezorgdheid uiten over klimaatverandering en onze wens om het niet erger te maken, is dat al de weg vrijmaken voor anderen om te zien dat ze niet alleen zijn.

Tandemonderzoek: duale master in duurzaamheid en omgevingspsychologie

Sinds 2021 werken de onderzoeksgroep Milieupsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Instituut voor Duurzame Psychologie van de Universiteit Leuphana samen om een Double Degree Master (DDM) in Duurzaamheid en Milieupsychologie aan te bieden.

Recente onderzoeksvideo uitleg: Klimaatactie op Twitter (nu X) tijdens COP26

Discussies over burgers en lokale gemeenschappen tonen hoop en solidariteit bij het doorvoeren van milieuvriendelijke veranderingen van onderop, wat duidt op een sterke publieke vraag naar ambitieus klimaatbeleid en -maatregelen.

"Duurzaam gedrag hangt grotendeels af van toegankelijkheid": Linda Steg spreekt met de Nationaal Burgerberaad Klimaat

Onze collega professor Linda Steg was een van de 50 experts die was uitgenodigd om te spreken voor de National Citizens' Assembly on Climate en haar inzichten te delen over wat mensen motiveert om zich duurzaam te gedragen en om meer acceptatie te tonen voor pro-milieubeleid.

Lokaal advertentieverbod voor fossiele brandstoffen als katalysator voor wereldwijde verandering

Hoewel het verbod op advertenties voor fossiele brandstoffen beperkt is tot de jurisdictie van Den Haag, daagt het besluit om het verbod in te voeren de normen en conventies uit die de wereldwijde consumptie van fossiele brandstoffen stimuleren en stelt het een voorbeeld voor andere regeringen om te volgen.

Verdwijnende financiering en verdwijnende woorden: hoe bezuinigingen en overheidsbeleid academisch onderzoek bedreigen

Bezuinigingen, bevriezing van financiering en de politisering van onderzoek in Amerika en Nederland zijn ernstige uitdagingen voor de academische kwaliteit en vrijheid.

Temporele stabiliteit van de publieke aanvaardbaarheid van nieuwe en gevestigde energietechnologieën

Deze studie onderzoekt hoe stabiel de publieke aanvaardbaarheidsoordelen over nieuwe en gevestigde energietechnologieën in de loop van de tijd zijn, wat belangrijk is om in overweging te nemen bij de besluitvorming over de overgang naar koolstofarme en energie-efficiënte systemen.

De driemaandelijkse nieuwsbrief is uit!

Deze driemaandelijkse editie bevat aankomende evenementen, onze laatste onderzoekspublicaties, optredens in de media, een introductie van onze nieuwe communicatiestagiaire, het laatste nieuws en wat we hebben gelezen van andere onderzoeksteams op het gebied van omgevingspsychologie.

Een kritische reflectie over gedragsproblemen: een barrière-eerste benadering voorstellen

Wij stellen een aanpak voor die uitgaat van barrières, waarbij we ons richten op wat mensen ervan weerhoudt om te handelen vanuit hun (sterke) motivatie om het milieu te beschermen en waarbij we die barrières proberen weg te nemen.

Waarden op het werk: Inzicht in de relatie tussen individuele en waargenomen organisatiewaarden op de motivatie en het milieuvriendelijke gedrag van werknemers op het werk

Organisaties spelen een cruciale rol in dit proces door hun milieu-impact te verminderen, dus is het essentieel om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op milieuvriendelijk gedrag op de werkplek (WPEB's).

Klimaatactie op Twitter: waargenomen belemmeringen voor acties en actoren, en sentimenten tijdens COP26

We bestudeerden de publieke perceptie van welke klimaatacties nodig zijn, welke actoren moeten en kunnen handelen, en welke factoren deze acties belemmeren of mogelijk maken door gebruik te maken van het natuurlijk voorkomende discours over klimaatacties op Twitter tijdens COP26.

Kan gedragsverandering de biodiversiteit vergroten?

Onderzoek in de milieupsychologie toont steeds meer aan dat gedragsverandering een cruciale rol kan en moet spelen in het tegengaan van het verlies aan biodiversiteit en bevestigt opnieuw dat gedragsverandering een essentieel hulpmiddel is om ons te helpen de ecosystemen en soorten te behouden die onze planeet gezond en mooi houden.

De perceptie van biodiversiteitsverlies door mensen: Validatie van een schaal in Duitsland

Hoe zien mensen deze urgente maar verborgen crisis en wat bepaalt hun perceptie? Om deze vraag te beantwoorden hebben we de Biodiversity Loss Perception Scale (BiLoPS) ontwikkeld en gevalideerd. Deze meet de perceptie die mensen hebben van de realiteit, de oorzaken en de gevolgen van het verlies aan biodiversiteit.

Onze belangrijkste inzichten in omgevingspsychologisch onderzoek vanaf 2024

We vroegen alle senior onderzoekers in onze groep wat volgens hen de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van de afgelopen 12 maanden was binnen onze afdeling en onder onze voormalige collega's. Dit is wat ze te zeggen hadden.

Kunnen verzekeringen zich aanpassen aan klimaatverandering?

Gebouwen in regio's die vatbaar zijn voor steeds extremere branden en overstromingen worden steeds minder vaak gedekt door verzekeringen, niet ondanks maar vanwege de klimaatverandering.

Heb je vragen?
Contact ons!