Studium Generale Groningen organiseerde op dinsdag 10 oktober een urgent gesprek over klimaatangst en hoe daarmee om te gaan. Het evenement - "Omgaan met klimaatangst" - werd gepresenteerd door Meriam Tuinhof en vond plaats in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan het woord kwamen Ernst-Jan Kuiper, professor Peter de Jonge en EP Groningen promovenda Valentina Lozano Nasi.
De panelleden deelden hun ervaringen met klimaatangst vanuit een persoonlijk perspectief en spraken over hoe dat hun academisch onderzoek en, in sommige gevallen, hun persoonlijk activisme heeft beïnvloed.
Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Peter de Jonge heeft zich in zijn recente onderzoek gericht op klimaatangst, onder andere door een nauwe samenwerking met een andere promovendus van het EP Groningen als haar promotor, Lena Holzle (bij wie De Jonge vaak aanklopte als het ging om vragen over de complexe emoties die klimaatverandering oproept en hoe moeilijk ze van elkaar te onderscheiden kunnen zijn).
Ernst-Jan Kuiper werkt momenteel bij Milieudefensie en is actief bij Extinction Rebellion, en sprak uitgebreid over zijn reis van het kijken naar "An Inconvenient Truth" in 2006 tot het bestuderen van klimaatfysica en uiteindelijk het besteden van zijn tijd, energie en zelfingenomen bevoorrechte positie om klimaatactie te eisen.
Valentina Lozano Nasi verdedigt haar proefschrift in december, maar haar onderzoek naar het nieuwe concept van transilience heeft al veel aandacht gekregen. Transilience - volharding, aanpassingsvermogen en veranderingsvermogen in het licht van klimaatverandering - gaat over veranderingen ten goede, in plaats van over "bouncing back".
Valentina's onderzoek naar transilience gaf een broodnodig gevoel van hoop aan de discussie van de avond en inspireerde tot veel vragen uit het publiek. De panelleden erkenden allemaal dat geen van hen, en geen enkel onderzoek of oplossing, een toverstafje is om de problemen van klimaatverandering op te lossen, maar veel toehoorders zochten tips en aanbevelingen van de experts over hoe ze het beste kunnen omgaan met hun eigen klimaatangst.
Valentina's advies: De manier om actie te motiveren is om mensen te informeren over wat er mis is, in combinatie met de dingen die ze kunnen doen om te proberen dingen te veranderen of op zijn minst minder ernstig te maken. Ze benadrukte ook dat het belangrijk is om klimaatverandering en alle inspanningen om de gevolgen ervan te beperken te zien als een wereldwijde inspanning, niet als een individuele inspanning:
"Klimaatverandering heeft geen geïsoleerd effect op individuen en we moeten het collectief aanpakken."
Kunnen we meer doen dan "bounce back"? Overlevingsvermogen in het licht van de risico's van klimaatverandering
maart 2023
Tijdschrift voor omgevingspsychologie
Valentina Lozano Nasi, Lise Jans, Linda Steg
https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2022.101947