Hebben mensen het gevoel dat burger-energievergaderingen een zinvolle rol kunnen spelen in de energietransitie?
Onze collega's universitair hoofddocent Goda Perlaviciute en junior onderzoeker Wytse Gorter hebben net een nieuw rapport afgerond over de Nederlandse Burger-Energievergadering over hoe niet-deelnemers het discussieproces en de output van de vergadering beoordeelden.
Wat is de Nederlandse Burger Energie Vergadering? De Inwonerraad Energie, IRE was een serie discussies begin 2023 onder 75 Nederlandse burgers over het toekomstige energielandschap van Nederland.
De volgende conclusies werden getrokken door enquêtes van de IRE-deelnemers zowel voor als na de discussies te vergelijken met een grote enquête onder 1000 mensen uit de algemene bevolking om hun mening als "buitenstaanders" over het algemene concept van burgervergaderingen te krijgen.
Belangrijkste conclusies:
- Burgers betrekken bij de besluitvorming over energie: deelnemers willen betrokken worden bij de besluitvorming en willen dat anderen dat ook worden
- Algemene acceptatie van de burgerberaad: IRE-deelnemers en de bevolking in het algemeen hebben een positieve mening over participatieprocessen zoals burgervergaderingen
- Doelstellingen van de burgerberaad: een democratisch proces, maar twijfels over nieuwe kennis en het versnellen van de vooruitgang naar de energie
- AanbevelingenHet grote publiek vond de aanbevelingen van de assemblee aanvaardbaar, hoewel niet altijd uitvoerbaar, en rangschikte toegang tot gemakkelijk te begrijpen informatie over energiebeslissingen als de belangrijkste aanbeveling.
- Rol van de aanbevelingen: niet alleen informeren, bij voorkeur adviseren, maar niet noodzakelijkerwijs doorslaggevend (informerende rol: beleidsmakers zijn vrij om te kiezen of ze de aanbevelingen wel of niet overnemen; adviserende rol: beleidsmakers kunnen ervoor kiezen om af te wijken van de aanbevelingen als daar een geldige reden voor is; doorslaggevend: beleidsmakers kunnen niet afwijken van de aanbevelingen
- De vier D's: Dialoog, diversiteit, deliberatie en doorwerken
(dialoog: tweerichtingsgesprek waarbij geluisterd wordt naar de standpunten van burgers; diversiteit: deelnemers zijn een goede afspiegeling van de algemene bevolking met een scala aan standpunten; beraadslaging: rekening houden met verschillende argumenten en deze serieus in overweging nemen; beslissingsbevoegdheid: de input van het participatieproces wordt serieus genomen en heeft invloed op de echte besluitvorming). Uit het onderzoek bleek dat de algemene bevolking een neutralere score gaf aan de "4 D's" dan de deelnemers aan het IRE, maar ze waren over het algemeen nog steeds positiever dan negatief over de haalbaarheid van deze vier aspecten.
- Ondervertegenwoordigde groepen erbij betrekken: Meer moeite doen om een representatieve groep te selecteren is belangrijk, maar ondervertegenwoordigde standpunten meer gewicht geven in de eigenlijke discussies is minder aanvaardbaar.
Hier is wat achtergrondinformatie over hoe het allemaal begon:
In 2022 richtte minister van klimaat en energie Rob Jetten de Expertteam Energiesysteem 2050 (ESET), een groep onderzoekers met expertise op het gebied van energie, economie, bedrijfskunde, gedrags- en sociale wetenschappen. Hoogleraar Linda Steg van EP Groningen is een van de tien leden van het expertteam.
Minister Jetten gaf de ESET de opdracht om hun aanbevelingen voor het toekomstige Nederlandse energiesysteem te delen. Het expertteam vond het belangrijk om inzichten van Nederlandse burgers in dit proces te betrekken, dus richtten ze de Burger-Energievergadering (Inwonerraad Energie, IRE), die bestond uit vier bijeenkomsten in januari en februari 2023.
Het hoofddoel van het IRE was om te bespreken aan welke algemene voorwaarden moet worden voldaan en om uit te zoeken wat voor Nederlandse burgers het belangrijkst is bij de ontwikkeling en realisatie van een nieuw energiesysteem (na de overgang van fossiele brandstoffen).
De samenstelling van de IRE-deelnemersgroep is bewust zo gekozen dat deze representatief is voor de Nederlandse bevolking wat betreft onder andere woonplaats, politieke oriëntatie, sociaaleconomische status en geslacht.
Van de 25 aanbevelingen die het IRE deed, kregen er 19 een meerderheid van de groep (maar alle suggesties werden opgenomen in het rapport van de Burgervergadering). De ETES heeft het IRE-rapport in april 2023 aan minister Jetten gepresenteerd.
Dit zijn de aanbevelingen van het IRE voor de voorwaarden waaraan moet worden voldaan en waaraan prioriteit moet worden gegeven als de Nederlandse energietransitie vordert:
- Collectieve energie-inkoop door de Europese Unie
- Solidariteit in de energietransitie
- Ervoor zorgen dat deskundigen het publiek informeren over de ecologische impact van energiebronnen
- Dialoog
- Begrijpelijke informatie
- Energie betaalbaar maken voor iedereen
- Nederland moet een optimaal groen energiesysteem hebben
- Een goede leefomgeving voor iedereen
- Onafhankelijke energieadviesorganen
- Waterstofopslag voor overcapaciteit
- Toekomstbestendige infrastructuur
- Ecologische leefomgeving
- Behoud van mooie uitzichten
- Meer mix, minder afhankelijkheid van (buitenlandse) energiebronnen
- Bewustwording van burgers over energiegebruik
- Gedeelde verantwoordelijkheid
- Positieve duurzaamheid
- De meest duurzame optie voor transport moet de goedkoopste en gemakkelijkste zijn
- Voordelen van een duurzame samenleving
Je kunt het volledige rapport hier als PDF bekijken.
Fotocredit: Fotocredit: