De Nederlandse Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), waar onze collega professor Linda Steg deel van uitmaakt, adviseert het nieuwe kabinet in hun zojuist uitgebrachte advies, "... om zich met spoed te richten op beleid voor permanente CO2-verwijdering".De lucht klaren?“.

Overheidsmaatregelen zijn cruciaal om cabondioxide uit de atmosfeer te verwijderen. Dit vereist volledige inzet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar Nederland heeft ook CO2-verwijdering nodig om klimaatneutraal te worden en het waarschijnlijker te maken dat onze planeet onder de 1,5 graden temperatuurstijging blijft.

CO2 verwijderen gaat niet vanzelf en het zal lang duren voordat het op de schaal gebeurt die nodig is om effectief te zijn. Daarom moet er nu al beleid worden gemaakt.

De netto broeikasgasuitstoot van Nederland moet zo snel mogelijk naar nul, zodat Nederland een eerlijke en verantwoorde bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dit is essentieel om de ergste klimaatgevolgen, zoals extreem weer en zeespiegelstijging, te voorkomen. CO2-verwijdering - CO2 uit de atmosfeer halen en voor lange tijd vastleggen - is noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen.

De wereld zal op korte termijn waarschijnlijk meer dan 1,5 graden opwarmen, maar verwijdering van CO2 kan de temperatuur verlagen. Omdat het op dit moment vrijwel onmogelijk is voor sommige vervuilers om hun uitstoot tot nul te reduceren, zoals de landbouw en de luchtvaart, moet de resterende uitstoot van deze sectoren worden gecompenseerd door CO2 uit de atmosfeer te verwijderen om Nederland klimaatneutraal te maken.

De WKR waarschuwt dat het verwijderen van CO2 weliswaar een noodzakelijk instrument is om de ergste scenario's van klimaatverandering te voorkomen, maar niet ten koste mag gaan van het verminderen van emissies. Verantwoord beleid moet zich richten op maximale emissiereductie, zodat de afhankelijkheid van CO2-verwijdering beperkt blijft.

Heleen de Coninck, plaatsvervangend voorzitter van de WKR en voorzitter van de commissie die het advies heeft opgesteld, benadrukt de noodzaak om nu beleid te ontwikkelen, zowel voor maximale emissiereductie als voor CO2-verwijdering:

"Het kabinet moet ervoor zorgen dat Nederlanders over 25 jaar niet weer tientallen miljarden hoeven op te hoesten om onze huidige overmatige uitstoot uit de lucht te halen. Miljarden die dan niet besteed kunnen worden aan wonen, gezondheid of bestaanszekerheid."

Er is een onderscheid tussen tijdelijke CO2-verwijdering, waarbij de koolstof op een tijdschaal van tientallen jaren weer kan vrijkomen, en permanente CO2-verwijdering, waarbij de koolstof voor minstens eeuwen wordt vastgelegd. De WKR vindt dat fossiele emissies alleen gecompenseerd mogen worden met permanente en niet met tijdelijke CO2-verwijdering. De WKR adviseert de Nederlandse overheid om het beleid alleen te richten op permanente CO2-verwijdering.

De WKR brengt dit advies nu uit om het nieuw beëdigde kabinet handvatten te geven voor goed klimaatbeleid om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Ook benadrukt de WKR de urgentie om nu verantwoorde keuzes te maken, zodat de miljarden aan CO2-verwijderingskosten niet worden doorgeschoven naar de toekomst.

Lees het volledige rapport en een samenvatting op de WKR website.

Grafiek met dank aan WKR