Onderzoek aardbevingen Groningen
Vanaf 2013 is de Rijksuniversiteit Groningen begonnen met onafhankelijk onderzoek naar de mening van de inwoners van de provincie Groningen over de aardgaswinning uit het Groninger gasveld.
Dit onderzoek vormde de basis voor longitudinaal onderzoek naar de mening van inwoners van de regio over gaswinning. Het onderzoek liep tot mei 2019.
Je kunt het onderzoeksrapport dat het resultaat was van deze onderzoeken hier lezen:
Waargenomen risico's, emoties en beleidsvoorkeuren: Een longitudinaal onderzoek onder de lokale bevolking naar gasbevingen in Nederland (Goda Perlaviciute, Linda Steg, Elisabeth J. Hoekstra, Leonie Vrieling)
Het onderzoek werd geleid door professor Linda Steg. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaf opdracht voor het onderzoek. De NAM vroeg de RUG onderzoek te doen om beter inzicht te krijgen in wat de omgeving verwacht van de NAM en van gaswinning. Ook gaf het onderzoek inzicht in hoe bewoners de voordelen en risico's van gaswinning inschatten.
Het onderzoek dient ook een wetenschappelijk doel. Er is onder andere onderzocht wat mensen belangrijk vinden als ze nadenken over energiefaciliteiten zoals gaswinning en welke rol dat speelt in hun oordeel over deze energiefaciliteiten.
Het is belangrijk om te weten hoe oordelen over energiefaciliteiten tot stand komen en welke factoren daarop van invloed zijn. Het laat zien hoe er het beste tegemoet kan worden gekomen aan de belangen en zorgen van mensen," zegt Linda Steg.
Het onderzoek startte op maandag 4 november 2013 en liep een jaar lang. Gedurende een aantal weken spraken medewerkers van de RUG inwoners van verschillende Groningse gemeenten thuis aan met de vraag of ze mee wilden doen aan het onderzoek.
Deelname bestond onder andere uit het invullen van een vragenlijst over meningen over gaswinning en de gevolgen daarvan.
De RUG vroeg deelnemers om op drie verschillende momenten een vragenlijst in te vullen om de meningen in de loop van de tijd te volgen en om uit te zoeken waarom meningen veranderen. Als blijk van waardering voor hun deelname ontvingen de deelnemers een waardebon die ze konden besteden bij een plaatselijke bakker.
De gegevens van deelnemers aan het onderzoek werden vertrouwelijk en anoniem verwerkt. De RUG gebruikte de gegevens voor wetenschappelijke doeleinden en verstrekte een geanonimiseerde versie van de gegevens aan de NAM.
Een versie van deze tekst is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.
Je kunt de onderzoeksresultaten van de verschillende fasen van het onderzoek hier bekijken: