Piekeren over de milieu-impact van je reis-, voedsel- en winkelkeuzes terwijl het lijkt alsof anderen minder geven om klimaatverandering kan frustrerend en demotiverend zijn.

Maar uit onderzoek van onder andere onze collega universitair hoofddocent Thijs Bouman blijkt dat veel meer mensen gemotiveerd zijn om goede rentmeesters van het milieu te zijn dan we denken. Het probleem is eigenlijk niet een gebrek aan motivatie: het is een gebrek aan actie.

In een overzichtsartikel uit 2021 stelden we vast dat de meeste mensen gemotiveerd zijn om klimaatactie te ondernemen, maar dat andere factoren hen kunnen tegenhouden. Mensen komen misschien niet in actie omdat zorg voor het milieu niet hun enige waarde is. Dit wordt waardeconflicten genoemd. Iemand die veel om het milieu geeft, kan bijvoorbeeld besluiten om met het vliegtuig te reizen in plaats van met de trein, omdat de trein veel duurder kan zijn of veel langer kan duren. Bovendien handelen mensen vaak zonder na te denken over de gevolgen voor het milieu, vooral als het een gewoonte is.

Om in te spelen op de intrinsieke motivatie van mensen om milieuvriendelijk te zijn, is het niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van duurzame alternatieven en deze in overweging nemen, maar ook dat ze begrijpen waar ze deze alternatieven kunnen vinden en hoe ze deze kunnen implementeren.

Veel mensen zijn echt gemotiveerd om zorg te dragen voor het milieu, maar ze moeten zich bewust worden van hoeveel anderen om hen geven en informatie krijgen over acties die ze daadwerkelijk kunnen ondernemen.

Milieuwaarden en -identiteiten op persoonlijk en groepsniveau
December 2021
Huidige opinie in gedragswetenschappen
Thijs Bouman, Ellen van der Werff, Goda Perlaviciute en Linda Steg
https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2021.02.022