Op dit moment vindt er in Nederland een uniek experiment plaats: huishoudens in de kustprovincie Zeeland worden betaald om hun zonnepanelen uit te schakelen.

Deelnemende huishoudens wordt gevraagd hun zonnepanelen in de loop van een maand op gezette tijden uit te schakelen. Het experiment loopt tot 30 september en de energiebedrijven die erachter zitten, Eneco en Stedin, zijn van plan om het in 2025 op grotere schaal uit te voeren.

Zoals gemeld door NU.nlHet doel van het experiment is om het elektriciteitsnet in Nederland te ontlasten door hun omvormers uit te schakelen tijdens zonnige piekuren. Dit is een belangrijk probleem bij sommige duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen: tijdens een zonnige dag wekken zonnepanelen veel energie op die de leden van het huishouden zelf niet kunnen gebruiken, zelfs als ze elk apparaat in huis aanzetten! De overtollige energie gaat dan terug naar het elektriciteitsnet, dat overbelast raakt en technische problemen veroorzaakt.

Er wordt een geldelijke compensatie geboden aan individuele huishoudens om de energieproductie van hun zonnepanelen uit te schakelen tijdens zonnige momenten. We gaan er vaak van uit dat geld mensen motiveert, maar psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat weer en weer dat mensen financiële prikkels bieden alleen op de korte termijn werkt.

Zolang mensen betaald worden voor het uitvoeren van het gedrag, doen ze het. Maar zodra de financiële prikkel stopt, zien we dat het gedrag vertraagt en uiteindelijk afneemt, meestal tot het niveau van voor de compensatie.

Andere vragen die we moeten stellen om te zien of dit beleid mogelijk effectief is, zijn:

1) Hoeveel krijgen de bewoners betaald? In dit geval hangt het geld dat wordt uitgekeerd af van hoe vaak de deelnemende huishoudens hun omvormers daadwerkelijk uitschakelen. Maar er is discussie onder gedragswetenschappers over hoeveel geld motiverend genoeg is. Te weinig betalen kan leiden tot een lage interesse van de gemeenschap en veel uitval, maar te veel betalen kan ertoe leiden dat iedereen stopt als het geld niet meer komt.

2) Voor wie is dit beleid het meest relevant? Zonnepanelen zijn niet iets dat iedereen zich kan veroorloven, dus het is veilig om aan te nemen dat degenen die zonnepanelen bezitten degenen met een hoger inkomen en dus minder geneigd zijn om mee te doen aan dit initiatief voor geld.

3) Wat voor soort boodschappen worden aan de huishoudens overgebracht wanneer het initiatief wordt geïntroduceerd? Ligt de nadruk op de noodzaak om het net te ontladen om minder technische problemen te hebben? Of ligt de nadruk op de noodzaak om geld te besparen? Of gaat het om duurzaamheid? We weten dat milieuvriendelijk handelen mensen motiveert om duurzaam gedrag te vertonen voor een veel langere periode dan, zoals in dit geval, voor geld.

Het is niet zo gemakkelijk om te voorspellen of dit initiatief zou werken op basis van de informatie die we hebben, maar we zouden verwachten dat het gedrag aanzienlijk zou afnemen wanneer het initiatief stopt.

Hoe zorgen we ervoor dat het initiatief succesvol is? Nou, dat is waar omgevingspsychologen om de hoek komen kijken!

Wil je meer horen over de energietransitie en het elektriciteitsnet? Bekijk onze podcastaflevering met Lisa!

 

Foto: Traci White

Lisa Novoradovskaja