ChangeAble identificeert de relatie tussen klimaatbeleid, gedrag en andere kritieke factoren die nodig zijn voor succesvolle overheidsacties op het gebied van systeemtransities.
Namens de TU/Eindhoven is professor Heleen de Coninck de hoofdaanvrager, in co-lead met professor Edith Smit van de UvA, onze collega professor Linda Steg (RUG), en HvA lector Reint Jan Renes.
"Het is belangrijk om te bepalen hoe we duurzaam gedrag kunnen stimuleren, hoe we mensen kunnen helpen duurzame keuzes te maken en welke factoren bepalen hoeveel steun er is voor beleid, want beleid is absoluut cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan", zegt professor Steg over het belang van het onderzoeksconsortium.
Het door NWO-NWA bekroonde project "ChangeAble: Accelerating climate action by leveraging behavioural change" is een samenwerking tussen:
6 onderzoeksuniversiteiten: TU/e, UvA, RUG, RU, UT, WUR
3 hogescholen: HvA, THUAS, HAS
1 organisatie voor toegepast onderzoek: TNO
7 maatschappelijke en professionele organisaties: Natuur en Milieu, MVO Nederland, Milieu Centraal, Stichting Klimaatpsychologie, Behavioural Insights Nederland, Nationaal Klimaat Platform, HIER
Het onderzoeksproject omvat ook een aantal interdisciplinaire medeaanvragers van de Rijksuniversiteit Groningen, namelijk onze collega's omgevingspsychologie Thijs Bouman, Ellen van der Werff en Gabriel Muinos, samen met professoren Ming Cao en Michele Cucuzzella van de faculteit Science and Engineering.
Samenvatting project
Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C en om ons aan te passen aan de klimaatverandering zijn systeemtransities dringend noodzakelijk. Overheidsingrijpen door middel van klimaatbeleid is cruciaal om deze transities te stimuleren.
Hoewel het beleid effectief is geweest in het stimuleren van technologische verandering, heeft het moeite om blijvende gedragsverandering teweeg te brengen. Bovendien gaat het klimaatbeleid vaak voorbij aan het veranderingspotentieel van de samenleving.
Het onderzoeksproject zal interventies ontwikkelen voor vijf belangrijke beleidsterreinen:
- De gebouwde omgeving (de door mensen gemaakte omgeving die het decor vormt voor menselijke activiteiten) duurzamer maken
- De duurzaamheid van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) verbeteren
- De circulaire economie: consumptie en gedrag hoog op de "R ladder" (weigeren, heroverwegen, verminderen, hergebruiken, repareren, opknappen, hergebruiken, recyclen, terugwinnen)
- Duurzame landbouw, landgebruik en voedselsystemen
- Financieel en fiscaal klimaatbeleid
Beleidsmakers kunnen beter gebruik maken van recent onderzoek dat aantoont hoe gedragsverandering kan worden ondersteund door de besluitvormingscontext aan te passen en de grote steun en bereidheid van het grote publiek om duurzame praktijken toe te passen, te erkennen.
ChangeAble wil de samenleving beter in staat stellen om klimaatverandering aan te pakken door middel van effectiever, acceptabeler en rechtvaardiger beleid en door beleidsmakers in staat te stellen strategieën te ontwikkelen die gedragsverandering stimuleren.
De maatschappelijke gevolgen van het project zijn onder andere:
meer gedragsbewust klimaatbeleid
meer kennis bij beleidsmakers
dieper inzicht in sociale omslagpunten en de dynamiek tussen klimaatbeleid en gedrag
Deze effecten worden bereikt door samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en belanghebbenden die samen onderzoeksontwerpen en interventies op vijf belangrijke beleidsterreinen creëren.
NWO stelt maximaal 2,9 miljoen euro beschikbaar voor het ChangeAble project als onderdeel van de 'Behavioural Insights for Climate Policy' call van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda).