The Next STEP Zomerschool
De Next STEP - Summer School on Theories in Environmental Psychology vindt plaats van 24 tot 28 juni 2024 in Groningen, Nederland.
Deze zomerschool, georganiseerd door Milieupsychologie Groningen, brengt aspirant-promovendi op het gebied van milieupsychologie en aanverwante wetenschappen samen om de kloof tussen de theorie van de milieupsychologie en praktische toepassingen te helpen overbruggen.
Deelnemers worden opgesplitst in vijf groepen, die zich elk richten op een andere vraag uit de praktijk om in de loop van de week te onderzoeken onder begeleiding van senior onderzoekers, en komen met een interventieplan en praktische oplossingen voor de organisatie.
Door middel van een reeks workshops, groepsoefeningen en gastlezingen door vooraanstaande experts op dit gebied, is onze zomercursus bedoeld om deelnemers de kennis en tools te geven die ze nodig hebben om dringende milieuproblemen op innovatieve en effectieve manieren aan te pakken.
De summer school is een unieke kans om psychologische theorie toe te passen op praktische problemen, inzichten van experts te verwerven en te netwerken met medestudenten en professionals die hun passie voor omgevingspsychologie delen.
Lees verder voor meer informatie over onze onderzoeksthema's, onze maatschappelijke partners en onze academische begeleiders!
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sponsor: RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland; Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Onderwerp: Een gedragsmatige benadering van kleine, zichtbare energiebesparende maatregelen voor micro-MKB's (kleine en middelgrote ondernemingen)
Over RVO:
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt ondernemers en organisaties bij het investeren, ontwikkelen en uitbreiden van hun bedrijven en projecten. RVO is een overheidsinstantie die deel uitmaakt van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid. RVO probeert samenwerkingen te verbeteren door middel van financiering en het delen van hun zakelijke kennis om bedrijven te helpen zaken te doen in het buitenland.
Over het onderwerp:
Het Behavioral Insights Team (BIT) van RVO werkt aan verschillende opgaven, zoals verduurzaming van het MKB. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft RVO gevraagd (gedrags)maatregelen te onderzoeken om zichtbare energieverspilling tegen te gaan.
Deze omvatten:
1. Terrasverwarmers
2. Winkeldeuren openen
3. Verlichte reclame en etalageverlichting
4. Kantoor-/winkelverlichting die 's nachts blijft branden
Het BIT is op zoek naar theoretisch goed onderbouwde, eenvoudige interventies voor kleine/micro-mkb-bedrijven (winkels, restaurants), gericht op het veranderen van de sociale norm onder ondernemers in de richting van meer energiebesparing.
Sponsor: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Onderwerp: Sociale wetenschappen gebruiken bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van klimaatbeleid
Over het RIVM:
Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, werkt aan een gezonde bevolking die leeft in een duurzame, veilige en gezonde omgeving. Het RIVM streeft deze doelen na op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. In samenwerking met opdrachtgevers stelt het RIVM vast aan welk onderzoek behoefte is en voert het onderzoek uit. Het RIVM geeft advies aan de overheid, aan professionals en aan burgers en deelt zijn kennis meer in het algemeen om de Nederlandse samenleving te ondersteunen bij het gezond blijven en behouden van een gezonde leefomgeving.
Over het onderwerp:
Waar zijn sociaalwetenschappelijke inzichten het meest nodig en waar kunnen ze de grootste bijdrage leveren (bijv. welke beleidsterreinen, welk gedrag)? Wat verhindert dat ze op dit moment in het klimaatbeleid worden geïmplementeerd? Wat kunnen we leren van voorbeelden waarbij sociaalwetenschappelijke inzichten met succes zijn gebruikt om de ontwikkeling, uitvoering en/of evaluatie van klimaatbeleid (of andere beleidsterreinen, bijv. gezondheid) te verbeteren?
Sponsor: Provincie Groningen
Onderwerp: Fietsen in suburbaan/landelijk Groningen
Over het provinciebestuur van Groningen:
Het provinciebestuur van Groningen vertegenwoordigt de 602.000 inwoners die in de 10 gemeenten van de Noord-Nederlandse provincie Groningen wonen. Het provinciebestuur is gevestigd in het Provinciehuis in de hoofdstad Groningen. Het huidige bestuur is een coalitie tussen BBB (Boer-Burger Beweging), PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang.
Over het onderwerp:
Er is nog steeds een aanzienlijke groep inwoners in de provincie Groningen die gebruik maakt van voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden om van A naar B te komen. We hebben een aantal aannames waarom ze niet fietsen: misschien kunnen ze zich geen fiets of fietsreparatie veroorloven, misschien vinden ze de afstanden te lang, misschien houden ze te veel van hun auto of houden ze gewoon niet van regen en wind. Dit zijn allemaal aannames en we hebben een groep professionals nodig om dieper in deze materie te duiken. Wat zijn mogelijke interventies om van fietsen een gewoonte te maken voor inwoners van de provincie Groningen voor wie het nog geen gewoonte is?
Sponsor: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)
Onderwerp: Internationale vergelijking van actief overheidsbeleid voor een klimaatvriendelijke levensstijl
Over de EZK:
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt samen met partners aan een duurzaam en ondernemend Nederland: een klimaatneutrale samenleving en een sterke, open economie. Het ministerie geeft ondernemers de ruimte om te innoveren en de economische kansen van duurzaamheid en digitalisering te benutten. EZK streeft naar de beste balans tussen de belangen van bedrijven en consumenten.
Over het onderwerp:
We willen graag weten hoe ver andere landen zijn met beleid voor gedragsverandering gericht op duurzaamheid. In deze context hebben we de volgende specifieke vragen:
- Wat is de internationale steun voor verandering van levensstijl/duurzaam leven onder consumenten (bijv. vergeleken met Nederlandse cijfers van SCP, Motivaction, Milieucentraal).
– Zijn er andere landen waar specifieke maatregelen worden genomen om de vraagzijde van consumenten? Zo ja, wat voor soort maatregelen?
– Hoe succesvol zijn andere landen in het nemen van maatregelen om de vraagzijde te verminderen? Wat kunnen wij van hen leren?
Sponsor: TeSoPs
Onderwerp: Maatschappelijk (en technologisch) haalbare overgangstrajecten voor de integratie van lokale energiesystemen
Over TeSoPs:
Energiesystemen bevatten, combineren en verbinden verschillende energiedragers/netwerken (bijv. elektriciteit, warmte, gas), systeemcomponenten (bijv. technisch, economisch, sociaal) en verschillende netniveaus (bijv. lokaal, nationaal). Toch zijn de meeste benaderingen om energiesystemen te verbeteren en te optimaliseren sterk beperkt in welke aspecten van energiesystemen ze in beschouwing nemen. Als er geen rekening wordt gehouden met deze verschillende aspecten van energiesystemen, leidt dit waarschijnlijk tot suboptimale oplossingen, hetzij vanuit een technisch, economisch of sociaal perspectief. TeSoPs (Technologically and Socially feasible transition Pathways for local energy system integration) stelt een integratieve modelleringsaanpak voor energiesystemen voor die drie dimensies van integratie omvat: tussen energienetten/dragers; tussen systeemcomponenten; tussen netniveaus.
Over het onderwerp:
Hoe kan psychologisch onderzoek theoretisch en praktisch bijdragen aan energietransitie? Wat zijn de potentiële onderzoekswegen om een brug te slaan tussen de disciplines omgevingspsychologie en engineering bij het begrijpen van de werking en optimalisatie van het energienetwerk? Hoe kunnen we de huidige beperkingen in energietransitie onderzoek overwinnen? Hoe kunnen we onze inzichten communiceren met vertegenwoordigers van technische disciplines, beleidsmakers en industriële partners?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Toezichthouders:
Circulerende supervisors:
Thijs Bouman (Rijksuniversiteit Groningen, UG) - Universitair hoofddocent Bouman houdt zich bezig met de persoonlijke en groepsfactoren die bepalend zijn voor de reactie van individuen op mondiale crises, in het bijzonder klimaatverandering. Een onderzoekslijn waar Thijs zich momenteel mee bezighoudt, richt zich op persoonlijke en (gepercipieerde) groepswaarden: welke waarden onderschrijven individuen sterk, welke waarden onderschrijven anderen volgens individuen, en hoe beïnvloeden dergelijke waarden de houding en het gedrag van individuen?
Goda Perlaviciute (UG) - Associate professor Perlaviciute's belangrijkste onderzoeksinteresses zijn publieke evaluaties en aanvaardbaarheid van energiebronnen, systemen en beleid, en welke factoren deze evaluaties en aanvaardbaarheidsoordelen beïnvloeden. Ze is ook medeoprichter van het Public Participation Center en was genomineerd voor de Ben Feringa Impact Award 2024.
Linda Steg (UG) - Professor Steg is de oprichter van de onderzoeksgroep Milieupsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar belangrijkste onderzoeksinteresses zijn het begrijpen van milieugedrag en welke individuele en situationele factoren van invloed zijn op de intrinsieke motivatie om pro-milieu te handelen. Ze is ook een van de hoofdauteurs van het speciale IPCC-rapport van 2018 over 1,5 graden opwarming van de aarde en ontvanger van de prestigieuze Stevinprijs in 2020.
Gastsprekers:
Jan Willem Bolderdijk (Universiteit van Amsterdam) - Jan Willem Bolderdijk, nu hoogleraar duurzaamheid en marketing aan de Universiteit van Amsterdam, is ook alumnus van het EP en promoveerde aan onze faculteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag waarom goede bedoelingen zich niet altijd vertalen in milieuvriendelijke acties.
Keywan Riahi (Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse; IIASA) - Directeur van het programma Energie, klimaat en milieu aan het Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse en gasthoogleraar Analyse van energiesystemen aan de Technische Universiteit van Graz.
Groepsbegeleiders:
Amanda Carrico (Universiteit van Colorado Boulder) - Associate professor Carrico is een interdisciplinaire sociale milieuwetenschapper met interesse in de gedragsdimensies van milieubehoud en aanpassing aan milieuveranderingen. Haar huidige projecten onderzoeken hoe milieustress migratie vormgeeft en processen van aanpassing aan waterschaarste in agrarische gemeenschappen.
Anne Eichholtzer (UG) - Anne werkt mee aan het SPEAK UP project, dat tot doel heeft de samenwerking en communicatie tussen overheden en burgers te verbeteren, in het bijzonder door middel van burgerpanels. Het onderzoek richt zich op het bevorderen van een constructieve dialoog tussen deelnemers met verschillende standpunten (bijv. achtergronden, meningen) en onderzoekt hoe deze panels de integratie van verschillende standpunten mogelijk kunnen maken en polarisatie kunnen voorkomen.
Fleur Goedkoop (UG) - Fleur werkt als postdoctoraal onderzoeker aan het Horizon 2020 project "EC2: Energy Citizenship and Energy Communities for a Clean-Energy Transition", dat zich richt op de psychologische en sociale aspecten van de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie.
Žan Mlakar (UG) - Žan is een postdoc in ons departement en heeft onlangs zijn doctoraatsthesis ingediend over het snijvlak van besluitvorming en sociale psychologie. Zijn huidige onderzoek richt zich op sociale omslagpunten en hoe transities maatschappelijke normen snel kunnen doen veranderen.
Lisa Novoradovskaja (UG) - Lisa is postdoctoraal onderzoeker bij het departement Omgevingspsychologie. Haar belangrijkste onderzoeksgebied is een interdisciplinaire benadering van duurzame energietransitie en individueel energiegedrag. Ze promoveerde aan de Curtin University in Australië, waar ze onderzoek deed naar het terugdringen van plasticvervuiling door gedragsverandering.
Elliot Sharpe (UG) - De expertise van assistent-professor Sharpe is hoe pro-milieuacties zich tot elkaar verhouden en de rol van intrinsieke pro-milieumotivatie op betrokkenheid bij pro-milieuacties.
John Thøgersen (Universiteit van Aarhus)- John Thøgersen is hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Aarhus, Denemarken, afdeling Management, waar hij de onderzoeksgroep Marketing en Duurzaamheid coördineert. Zijn onderzoek richt zich op de bereidheid van consumenten om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen, reacties op eco- en klimaatlabels, de totstandkoming van duurzame levensstijlen en drijfveren en belemmeringen voor energierenovatie en het kopen van biologisch voedsel.
Gabriel Muiños Trujillo (UG) - Assistent-professor Trujillo's onderzoeksexpertise omvat milieu- en sociale psychologie, milieuovertuigingen, spaarzaamheid, aanpassing aan klimaatverandering en onderwijsinnovatie.
Isabella Uhl-Hädicke (Paris Lodron University Salzburg) - Uhl-Hädicke's onderzoek als omgevingspsycholoog richt zich op communicatie over klimaatverandering en de reactie van mensen op informatie over klimaatverandering. Ze onderzoekt ook de acceptatie van klimaatbeleid door mensen en mechanismen die klimaatvriendelijk gedrag bevorderen in een interculturele context.
Ellen van der Werff (UG) - Associate professor Van Der Werff onderzoekt factoren die consistent milieuvriendelijk gedrag beïnvloeden en strategieën om milieuacties te veranderen, met speciale aandacht voor milieu-zelfidentiteit en prikkels om gedragsverandering te bevorderen.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
De zomerschool wordt gehouden in het Huis van Verbindingen, een interdisciplinair knooppunt van de Rijksuniversiteit Groningen, gelegen aan de Grote Markt in het hart van de stad.
Heb je interesse om deel te nemen aan een toekomstig zomerschool evenement (als deelnemer of sponsor)? Je kunt contact met ons opnemen via nextstep@rug.nl en we houden je op de hoogte van nieuws, inschrijvingen en andere relevante ontwikkelingen.
Bedankt voor uw interesse in dit evenement en we kijken ernaar uit om samen met u een positieve impact te hebben op het veld van de omgevingspsychologie.