Achtergrond:

Het anticonceptiegebruik onder jonge vrouwen in Nairobi blijft laag ondanks de grote algemene kennis van gezinsplanningsmethoden (FP). Dit artikel is gebaseerd op de theorie over sociale normen om de rol van belangrijke beïnvloeders (partners, ouders en vrienden) in het FP-gebruik van vrouwen te onderzoeken en hoe vrouwen anticiperen op normatieve reacties of sancties.

Methoden:

Een kwalitatief onderzoek met 16 vrouwen, 10 mannen en 14 belangrijke beïnvloeders in 7 wijken in de peri-urbane wijken van Nairobi, Kenia. De interviews werden telefonisch afgenomen tijdens de COVID-19 pandemie in 2020. Er werd een thematische analyse uitgevoerd.

Resultaten:

Vrouwen noemden ouders, in het bijzonder moeders, tantes, partners, vrienden en gezondheidswerkers als de belangrijkste beïnvloeders van KP. Hun interacties met deze belangrijke beïnvloeders varieerden op basis van vertrouwen, de informatie die ze nodig hadden over KP en of ze vonden dat een belangrijke beïnvloeder bestaande sociale normen over KP bestendigde of uitdaagde. Van moeders werd gedacht dat ze de sociale risico's van FP-gebruik begrepen en dus advies konden geven over discreet FP-gebruik, en tantes waren vertrouwde en aanspreekbare bronnen die onpartijdig de voor- en nadelen van FP konden beschrijven. Hoewel vrouwen partners aanwezen als de belangrijkste besluitvormers over FP, waren ze zich bewust van mogelijke machtsongelijkheid die van invloed kan zijn op de uiteindelijke keuze voor FP.

Conclusies:

FP-interventies moeten rekening houden met de normatieve invloed die belangrijke actoren hebben op de FP-keuzes van vrouwen. Er moeten mogelijkheden worden onderzocht om interventies op netwerkniveau te ontwerpen en uit te voeren die zich bezighouden met sociale normen rond KP om misvattingen en verkeerde informatie bij belangrijke beïnvloeders te bestrijden. Bij het ontwerpen van interventies moet rekening worden gehouden met de dynamiek van geheimhouding, vertrouwen en emotionele nabijheid die een rol spelen bij discussies over KP om veranderende normen aan te pakken. Er moet worden gezorgd voor verdere opleiding om de normen te veranderen die zorgverleners erop nahouden over waarom vrouwen, in het bijzonder ongehuwde jonge vrouwen, toegang hebben tot abortus om de barrières voor toegang tot abortus te verminderen.

De rol van partners, ouders en vrienden bij het maken van reproductieve keuzes door jonge vrouwen in peri-urbaan Nairobi: een kwalitatieve studie

Anja Zinke-Allmang, Amiya Bhatia, Krittika Gorur, Rahma Hassan, Amy Shipow, Concilia Ogolla, Kees Keizer en Beniamino Cislaghi
9 maart 2023
Reproductieve gezondheid
https://doi.org/10.1186/s12978-023-01581-4

Kees Keizer

Assistent-professor