Hoe kan de psychologie ons helpen milieu- en energiegerelateerde problemen te begrijpen en op te lossen?

Video afspelen

Nieuwsfeed

Vertrouwen in de minister of vertrouwen in de burgemeester? Gepercipieerde competentie en integriteit van centrale en lokale Nederlandse instellingen die energiezaken regelen

Op lokaal niveau worden instellingen gezien als eerlijker en transparanter, terwijl ze op nationaal niveau worden gezien als deskundiger en met meer kennis van zaken. Verder verklaarde het op integriteit gebaseerde vertrouwen in zowel lokale als nationale instellingen de publieke steun voor het uitfaseren van aardgas beter dan het op competentie gebaseerde vertrouwen.

Hoe denkt het grote publiek over de wijziging van zonnestraling?

Experts op het gebied van stralingsmodificatie door de zon (SRM) zijn goed op de hoogte van de voor- en nadelen van de technologie, maar hoe denkt het grote publiek over SRM?

Omgevingspsychologie Groningen: De Podcast!

De podcast Milieupsychologie Groningen zal een of twee keer per maand verschijnen, en in elke aflevering zal een gesprek plaatsvinden met een van de onderzoekers uit onze groep over waar ze aan werken en hoe dat een rol speelt bij pro-milieugedrag.

Proeven en etiketteren van vleesvervangende producten kan de productevaluaties en -voorkeuren van consumenten beïnvloeden

In twee veldexperimenten testten we hoe etikettering en proefervaringen met vleesvervangers de evaluaties van omnivoren van zulke producten beïnvloedden en onderzochten we de verklaarde en onthulde voorkeuren van omnivoren met betrekking tot de consumptie van vleesvervangers en het verminderen van de vleesconsumptie.

De interdisciplinaire aanpak van SMiLES leidt Noord-Nederland naar duurzaam vervoer

Kan gedeelde mobiliteit helpen om de vervoersbehoeften van bewoners in het noorden van Nederland te vervullen en de planeet te redden? Zeven studenten van vijf RUG-faculteiten hebben zich over die vraag gebogen en presenteren hun bevindingen half april aan de provincie Groningen.

Publieke opinie over het beheer van zonnestraling: Een intercultureel onderzoek in 20 landen over de hele wereld

We doen verslag van de bevindingen van het eerste grootschalige, interculturele onderzoek naar de publieke opinie over SRM onder het algemene publiek (N = 2.248) en studenten (N = 4.583) in 20 landen die alle bewoonde continenten bestrijken, waaronder vijf landen uit het Zuiden en vijf 'niet-WEIRD'-landen (d.w.z. niet Westers, Opgeleid, Geïndustrialiseerd, Rijk en Democratisch) uit het Noorden.

Zijn psychologische afstand en effectiviteit barrières voor klimaatactie?

Psychologische afstand en gebrek aan effectiviteit worden vaak genoemd als barrières voor klimaatactie, maar uit onderzoek van Milieupsychologie Groningen blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering voor hen persoonlijk.

Aanvaardbaarheid van verbonden geautomatiseerde voertuigen: Attributen, waargenomen gedragscontrole en waargenomen adoptienorm

In dit artikel stellen we een model voor om de aanvaardbaarheid (d.w.z. evaluatie vóór ervaring) van connected geautomatiseerde voertuigen te verklaren. We veronderstellen dat de aanvaardbaarheid van CAV's hoger is wanneer mensen de eigenschappen ervan gunstiger inschatten, zich beter in staat voelen om CAV's te gebruiken (d.w.z. een hogere waargenomen gedragscontrole), en denken dat anderen zouden overwegen om CAV's te gaan gebruiken (d.w.z. de waargenomen adoptienorm).

Mythes over milieupsychologie ontkracht: kleinschalige klimaatactie maakt geen verschil

Lise Jans, universitair hoofddocent Milieupsychologie in Groningen, legt uit dat kleinschalige collectieve klimaatactie zoals een opruimdag of een gemeenschappelijk energieproject een katalysator kan zijn voor grootschalige verandering.

Kan de EU plastic voor eenmalig gebruik wegreguleren?

Onderzoek op het gebied van milieupsychologie suggereert dat regelgeving op EU-niveau die het gebruik van shampooflessen in hotels en sausverpakkingen bij het dineren in 2030 verbiedt, effectief zou kunnen zijn, omdat beleid en context even belangrijk zijn bij het beïnvloeden van hoe duurzaam we ons in ons dagelijks leven kunnen gedragen.

Klimaatoptimisme: alleen de feiten

Klimaatoptimisme is een vrij nieuw concept binnen het discours over klimaatverandering, dat zich richt op de potentieel positieve veranderingen die de wereld kan doorvoeren in het licht van klimaatverandering. Maar klimaatoptimisme is alleen effectief als het volledig geïnformeerd is en de uitdaging die voor ons ligt in zijn geheel omarmt, niet als het selectief is over welke statistieken het aanhaalt en welke technologische ontwikkelingen het benadrukt.

Onderzoek naar energiegeografie: Inzichten in gegevens over huishoudelijk verbruik

Het energieverbruik van huishoudens (HEC) varieert tussen wijken en geslachtsgroepen. Deze database bevat ruwe en geanalyseerde gegevens over HEC-determinanten en hun geschatte invloed op HEC in 2707 woonwijken (Wijk) in Nederland in 2018.

Spreken de demonstranten namens alle boeren?

De omgevingspsychologie kan enig perspectief bieden op tenminste een paar aspecten van de protesten tegen de transitie in de landbouwsector in Nederland, namelijk de rol van een vocale minderheid en het nut van subsidies.

Emoties over het klimaat: Wetenschappers hebben ook gevoelens

Hebben onderzoekers in de milieupsychologie het gevoel dat ze actie kunnen ondernemen of openlijk hun bezorgdheid kunnen uiten over klimaatverandering zonder het risico te lopen hun eigen academische legitimiteit te ondermijnen?

Wie zijn wij en wat doen we

De expertisegroep Milieupsychologie Groningen onderzoekt hoe bereid mensen zijn om een persoonlijke bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en welk beleid duurzaam gedrag effectief kan stimuleren.

Lees ons meest recente onderzoek

Heb je vragen?
Contact ons!